


În cadrul rubricii ,,Ce vin bem?“, somelierul Mihai Ionescu, specialistul Cramei Tohani, ne-a vorbit deaspre vinul roșu sec Blend al Cramei Gabai. Produs în Dobrogea, acesta are o textură netedă imprimată cu fructe pulpoase, aciditate medie, dar proaspată, rotunjită prin atingerea generoasă şi palatinul cărnos.
Culoarea este un rubiniu profund, cu nuanțe violete, olfactivul subtil exprimă fructe roșii și negre fierte, tente balsamice, cafea, cuișoare, turtă dulce, rășină. Excelent echilibrat, cu lemnul perfect integrat și cu un final lung, suculent, vinul promite o evoluție spectaculoasă.
„Am ales un vin dobrogean în ideea în care, în ultima perioadă, am tot gustat vinuri roșii. La Blend 2020 vorbim despre un cupaj de trei soiuri: avem Fetească Neagră, Cabernet Savignon și Merlot. Acest vin a fost învechit timp de 18 luni, în butoaie de stejar românesc și franțuzesc. Avem o culoare de roșu rubiniu, care a început să își piardă din reflexele violacee pe care le avea acum vreun an. În nas simțim miros de cireșe, prune, fructe roșii, vanilie, fum. Are o aciditate foarte bună în continuare, totuși vorbim de un vin cu 13,5% alcool, așa că după ce l-am gustat, acum eu l-aș mai ține cel puțin un an până să îl beau. Culinar m-aș duce în zona de vită și l-aș recomanda cu un mușchi de vită la cuptor cu cartofi, poate un sos lângă“, ne-a declarat Mihai Ionescu.
Situată în centrul Podișului Dobrogei, în apropiere de podgoria Murfatlar, pe o suprafață de 11 ha, ce conferă viței-de-vie condiții favorabile de creștere, Crama Gabai a luat naștere în urmă cu două generații. Astăzi, Crama Gabai vine să concureze cu vinuri precum Muscat Ottonel, Riesling Italian, Fetească Neagra și Pinot Noir.
Mihaela GIUGLEA